Homepagina Coronamaatregelen

Aangepaste coronamaatregelen

Naar aanleiding van de persconferentie van 15 november lees je hier meer over de nieuwe maatregelen.

Het belangrijkste is dat het houden van 1,5 meter afstand voor iedereen weer verplicht is. Waar dit niet gehandhaafd kan worden, moet het mondkapje gedragen worden, zoals bij lopen door de gangen. Het masker mag af wanneer je zit en 1,5 m afstand wordt gewaarborgd. Dit geldt voor alle bezoekers en ambulante cliënten. Klinische cliënten hoeven geen mondmasker te dragen. Bezoekers kunnen eventueel ook een eigen mondmasker gebruiken. En er geldt een maximum van 4 bezoekers per cliënt per dag.

Bezoekregeling
Cliënten kunnen bezoek ontvangen zolang tijdens het bezoek de 1,5 m afstand gewaarborgd kan worden en het mondkapje wordt gedragen bij het lopen door het gebouw.

Voorlichtingsbijeenkomsten
Dergelijke bijeenkomsten worden bij voorkeur digitaal gehouden. Op locatie kan, mits er 1,5 m afstand wordt gehouden en een mondkapje wordt gedragen wanneer dit niet gewaarborgd kan worden en bij verplaatsing.

Groepsactiviteiten
Activiteiten die ’s avonds worden georganiseerd eindigen om 20:00 uur, tenzij het gaat om groepen met een behandelinhoudelijk programma. Ook hier geldt dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden en een mondkapje wordt gedragen wanneer dit niet gewaarborgd kan worden en bij verplaatsing.

Sportactiviteiten: In het kader van behandeling zijn deze toegestaan, mits er 1,5 m afstand wordt gehouden

Preventief testen
Bij geplande opnames wordt een PCR-test afgenomen wanneer je als cliënt klachten hebt of wanneer je op basis van het landelijk beleid in quarantaine zou moeten. Dan verblijf je in afwachting van de uitslag in quarantaine. In de overige situaties volstaat de afname van een sneltest.

Quarantaine huisgenoten

  • Ambulante cliënten die huisgenoot zijn van een besmette persoon kunnen gedurende de quarantaine periode alleen digitaal of telefonisch behandeling ontvangen. Alleen bij medische noodgevallen, crisissituatie of ter voorkoming van decompensatie kan er een face-to-face contact plaatsvinden met PBM volgens richtlijn in het protocol.
  • Voor klinische cliënten wordt per situatie in afstemming met het Operationeel Coronateam (corona@rivierduinen.nl) beoordeeld wat de consequenties zijn ten aanzien van quarantaine.

Hygiëneregels
De algemene maatregelen blijven van kracht:

  • Gebruik desinfecterende handgel.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. Dat is veiliger.
  • Geef andere mensen geen hand.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Lucht ruimtes na gebruik minimaal 5 minuten. Zet daarbij, waar mogelijk, de deuren en ramen tegen elkaar open.
  • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD. Ook als u al geprikt bent.

Meer informatie
Je leest meer op de website van de Rijksoverheid.