Homepagina Preventie

Voorkomen is altijd beter

Het leven is niet altijd eenvoudig. Dat geldt voor ons allemaal. Maar soms kan het even echt te veel worden. Het is fijn als je dat voor kunt zijn. Daarom bieden we bij GGZ Rivierduinen informatie, trainingen en online programma’s om te voorkomen dat je mentale klachten krijgt of dat ze erger worden. Dat doen we voor alle leeftijden en voor iedereen. Als je zelf lichte mentale klachten hebt of een familielid of naaste bent.

Cursussen en trainingen

Je kunt diverse cursussen en trainingen volgen bij jou in de buurt. Als je jezelf hebt aangemeld, krijg je een bevestigingsmail en een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek, de intake. Zodat je zo gericht mogelijk aan de slag kunt om je weer sterker en energieker te voelen.

Zoek jij voor jezelf hulp of ben je familie of naaste van iemand met een psychische kwetsbaarheid? Hieronder lees je meer over het aanbod. Heb je een vraag? Laat het ons weten via preventie@rivierduinen.nl

Ik ben een volwassene Ik ben een kind of jongere Ik ben familie of naaste van een volwassene met psychische klachtenIk ben een kind / tiener / jongere met familie met psychische klachten
Met lef!

De cursus is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die zich angstig en gespannen voelen in het contact met anderen en die willen leren om deze klachten te verminderen.

Piep zei de muis

Deze groep is voor kinderen van 4 tot 8 jaar die spanning en stress ervaren.

Psychische problemen in de familie

De cursus is bedoeld voor familie en naasten van iemand met een psychische kwetsbaarheid. In de groep kun je ervaringen delen en elkaar steunen.

KOPP/KOV groep 8-16 jaar

Een cursus voor kinderen en tieners die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of een verslaving.

Voluit leven

De training is bedoeld voor volwassenen die last hebben van gespannenheid, somberheid, angst, vermoeidheid, pijn, een gevoel van leegte, verslavingsgedrag en/of overmatige zelfkritiek.

Plezier op school

Deze tweedaagse zomercursus is voor aanstaande brugklassers. Voor kinderen die geplaagd en gepest worden, die andere problemen ervaren in de omgang met leeftijdsgenoten of bijvoorbeeld angstig zijn om naar de middelbare school te gaan.

Omgaan met autisme

Voor ouders met een (jong)volwassen kind met autisme.

KOPP/KOV-groep 16+

Een cursus voor kinderen en tieners van 16 jaar en ouder die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of een verslaving.

Met alle geweld een relatie

Een cursus voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met geweld in hun relatie.

E-health

Laagdrempelige online programma’s om je eigen mentale gezondheid te verbeteren

Omgaan met psychose

Leven met een naaste met een psychose kan ingrijpend zijn. Het doel van deze cursus is het verminderen van de belasting van familie.

Brusjesgroep

Deze groep is bedoeld voor broers en zussen (8-12 jaar) van een kind met een autismespectrumstoornis (ASS) of AD(H)D.

Positief opvoeden

Voor ouders met kinderen van 2,5 tot 10 jaar met emotionele en/of gedragsproblemen.

HeadUp!

Deze training is voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die last hebben van sombere buien en/of (licht) depressieve klachten

Omgaan met borderline

De cursus is bedoeld voor familie en naasten van iemand waarbij de diagnose borderline is gesteld. In de groep kun je ervaringen delen en elkaar steunen.

Preventie-op-maat traject

Een psychiatrische aandoening van een naaste heeft vaak grote impact op de omgeving. Soms kunnen kinderen of ouders ook zelf een steuntje in de rug gebruiken. Een gesprek op maat met een preventiemedewerker biedt je deze hulp of ondersteuning.

Mijn baby en ik

Begeleiding van ouders met psychische klachten en hun baby (tot 12 maanden).

Ondersteuningsgroep nabestaanden van zelfdoding

Voor nabestaanden die steun zoeken bij de verwerking van het verlies van een dierbare door zelfdoding.

E-health

Er zijn diverse online zelfhulpprogramma’s beschikbaar, bijvoorbeeld om je eigen mentale gezondheid te verbeteren of bijvoorbeeld ter ondersteuning van naasten van kinderen of volwassenen met psychische problematiek.

Voorlichtingsavonden

Verschillende onderwerpen voor geïnteresseerden.

Preventie-op-maat traject

Een psychiatrische aandoening van een naaste heeft vaak grote impact op de omgeving. Soms kunnen kinderen of ouders ook zelf een steuntje in de rug gebruiken. Een gesprek op maat met een preventiemedewerker biedt je deze hulp of ondersteuning.

E-health

Laagdrempelige online programma’s om je eigen mentale gezondheid te verbeteren.

Positief opvoeden

Voor ouders met kinderen van 2,5 tot 10 jaar met emotionele en/of gedragsproblemen.

E-health

Er zijn diverse online zelfhulpprogramma’s beschikbaar om je eigen mentale gezondheid te verbeteren of bijvoorbeeld ter ondersteuning van naasten van kinderen of volwassenen met psychische problematiek.